Nabeschouwing FC Groningen - AZ (1-4) || Eredivisie 2022/2023

Zaterdag 1 oktober 2022 - 18:45 uur

In de Eredivisie 2022/2023 neemt FC Groningen het zaterdag 1 oktober 2022 om 18:45 uur in eigen huis op tegen AZ. De wedstrijd wordt gespeeld in Euroborg in Groningen.

Via de FC Groningen - AZ live update stream op deze pagina blijf je gedurende de wedstrijd op de hoogte van alle belangrijke gebeurtenissen in het stadion. Voorafgaand aan de wedstrijd vind je op deze pagina een voorbeschouwing en zodra deze bekend zijn de opstellingen van de beide teams. Na de wedstrijd kan je op deze pagina terecht voor een uitgebreide nabeschouwing met alles wat je over deze wedstrijd moet weten.

Nabeschouwing FC Groningen - AZ (1-4)

Het Eredivisie duel tussen FC Groningen en AZ is onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot geëindigd in een 1-4 overwinning voor AZ. Na 45 minuten stond er in de doelpuntrijke wedstrijd een 1-2 tussenstand op het scorebord, wat uiteindelijk zou resulteren in een 1-4 eindstand in het voordeel van de bezoekers.

Het eerste doelpunt viel al vroeg in de wedstrijd. AZ kwam razendsnel uit de startblokken en dat resulteerde in een snelle 0-1 voor sprong in de 3e minuut, dankzij een goal van D. de Wit. AZ vergrootte in de 19e minuut de voorsprong nadat het via een goal van J. Karlsson op een 0-2 voorsprong kwam te staan. In de 42e minuut wist FC Groningen de achterstand terug te brengen door de 1-2 te scoren via R. Pepi.

Na 62 minuten werd de voorsprong voor AZ vergroot nadat M. Kerkez de 1-3 wist te scoren. Er viel tenslotte ook nog een vijfde en laatste doelpunt in deze wedstrijd. In de 85e minuut wist M. Lahdo namens AZ de eindstand op het scorebord te zetten: 1-4.

Aan het einde van de tweede helft klonk het laatste fluitsignaal van arbiter Jeroen Manschot en eindigde de wedstrijd dus met een 1-4 stand in het voordeel van AZ.

LIVE FC Groningen - AZ 1-4

Deze wedstrijd is inmiddels gespeeld. Hieronder kan je het live-verslag van de wedstrijd FC Groningen - AZ teruglezen met daarin alle hoogtepunten.

3' Doelpunt AZ Doelpunt D. de Wit AZ 0-1
12' Wissel FC Groningen Wissel D. Dankerlui voor L. Van Gelderen FC Groningen
19' Doelpunt AZ Doelpunt J. Karlsson met assist van T. Reijnders AZ 0-2
38' Wissel AZ Wissel R. Bazoer voor D. de Wit AZ
42' Doelpunt FC Groningen Doelpunt R. Pepi met assist van N. Kasanwirjo FC Groningen 1-2
46' Wissel AZ Wissel M. Lahdo voor J. Karlsson AZ
62' Doelpunt AZ Doelpunt M. Kerkez met assist van T. Reijnders AZ 1-3
63' Wissel FC Groningen Wissel C. Ngonge voor R. Oratmangoen FC Groningen
77' Wissel AZ Wissel P. Koopmeiners voor M. van Brederode AZ
80' Gele kaart FC Groningen Gele kaart voor J. Pelupessy FC Groningen
81' Wissel FC Groningen Wissel R. Lundqvist voor R. Pepi FC Groningen
82' Wissel FC Groningen Wissel N. Musampa Nordin voor L. Duarte FC Groningen
82' Wissel FC Groningen Wissel L. Valente voor I. Dybvik Maatta FC Groningen
84' Gele kaart AZ Gele kaart voor M. Kerkez AZ
85' Doelpunt AZ Doelpunt M. Lahdo met assist van P. Koopmeiners AZ 1-4
89' Wissel AZ Wissel Z. Vanheusden voor M. Kerkez AZ
Video hoogtepunten en samenvatting FC Groningen - AZ
Opstellingen FC Groningen - AZ
De opstellingen van FC Groningen en AZ zijn bekend. Hieronder vind je een overzicht van alle basisspelers en wisselspelers van beide teams. De verwachting is dat FC Groningen gaat aantreden in een 4-4-2 formatie en AZ zal beginnen in een 4-3-3 opstelling.
Coach Frank Wormuth
Coach Pascal Jansen
Voorbeschouwing FC Groningen - AZ

FC Groningen en AZ treffen elkaar in de 8e speelronde van de Eredivisie van het seizoen 2022/2023. Het duel zal worden geleid door scheidsrechter Jeroen Manschot en zijn assistenten.

De vorige ontmoeting tussen FC Groningen en AZ in de Eredivisie vond plaats op 21 december 2021 en dat duel eindigde in een overwinning voor AZ. Op basis van de afgelopen 39 duels tussen beide teams is AZ favoriet. 16 keer wist de ploeg van FC Groningen te winnen, tegenover 10 winstpartijen voor FC Groningen. 13 keer eindigde een confrontatie tussen beide clubs in een gelijkspel.

Winst FC Groningen 10
Winst AZ 16
Gelijkspel 13
Totaal 39

Natuurlijk is het ook interessant om te kijken naar de huidige stand op de ranglijst van beide clubs. Daar zien we dat voorafgaand aan dit duel FC Groningen op een 12e positie staat, terwijl we AZ terugvinden op de 3e plaats.